Familie opstellingen

De oorsprong van onze patronen, overtuigingen en gedrag ligt in de familie waar we in opgegroeid zijn.

Loop je in je leven steeds tegen dezelfde patronen aan? Heb je onverklaarbaar verdriet, of boosheid? Vind je het moeilijk keuzes te maken? Lukt het je niet in je eigen kracht te staan of op jezelf te vertrouwen? Bij deze en diverse andere zaken die spelen in je persoonlijke leven (privé en in je werk) kunnen familie opstellingen uitkomst bieden. Je draagt van wel 7 generaties voor jou, ervaringen, trauma, angst enz met je mee. Het kan dus zijn dat datgene waar jij al heel lang tegenaan loopt in je leven, een overgenomen deel is van een van je voorouders. Bedenk maar eens dat de eicellen bij een vrouw al gevormd worden als ze nog in de baarmoeder zit. Dat betekent dus dat jij ook een stukje van jouw oma bij je draagt en ook daarmee alles wat zij heeft meegemaakt. Ook trauma’s en stress geven ouders onbewust door op hun kinderen en dit heeft uiteraard gevolgen voor de ontwikkeling.

Je familie heeft een grote invloed op je dagelijks leven

De grondlegger van het systemisch werk is de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Hij ontdekte dat je familie een grotere invloed op je leven heeft dan je waarschijnlijk vermoed. Eenvoudigweg omdat bepaalde gebeurtenissen invloed kunnen uitoefenen op een gezin of familie. Hij noemt dat verstrikkingen, gebeurtenissen in het verleden die de oorzaak zijn van de huidige problemen. Dit vooral heeft te maken met drie dingen.


1.Er zijn mensen buitengesloten.

2. De orde van geven en ontvangen is verstoord.

3.Iemand heeft niet de plaats in het familiesysteem die bij hem/haar hoort.

Vergelijk je familiesysteem met een fontein, iedereen in de familie heeft een eigen bak. Dat is jouw plek. Jouw ouders staan in de bak boven jou en daarboven weer hun ouders (jouw opa’s en oma’s) . Als jij zelf kinderen hebt horen die in de bak onder jou. Idealiter stroomt de energie van de bovenste bakken zo naar beneden. Het komt helaas vaak voor dat mensen niet hun juist plek in het systeem staan. Er is ergens een lege bak gevormd, bijv door het overlijden van een kind. 

Iemand anders in een volgende laag gaat onbewust op die plek staan. Dan zie je soms dat het kind op jonge leeftijd al heel verantwoordelijk gedrag laat zien, komt ouderlijk over, of zorgt voor (een) van de ouders. Omdat de ouder daar zelf niet toe in staat is op dat moment. De volgorde is dan overduidelijk verstoort. Dat betekent dat de stroming is onderbroken en daardoor kunnen er vele dingen op je pad komen die lastig zijn, of waar je tegenaan blijft lopen. Met familie opstellingen kunnen we onderzoeken of iemand wel op de juiste plek staat, of dat er wellicht nog andere dynamieken meespelen en kunnen we heling in het systeem aanbrengen.

Wat is een familieopstelling? Hoe werkt het en wat is het effect?

Een familieopstelling verbindt je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot waardoor je zelf beweging kunt brengen in wat vast zit, in wat zich steeds maar herhaalt in je leven. Belangrijk is om te weten dat je familieleden, vrienden of collega’s er niet bij aanwezig hoeven te zijn. We werken met representanten. Representanten zijn mensen uit de groep waarin je de opstelling doet, mensen die iets of iemand uit jouw systeem vertegenwoordigen, bijvoorbeeld: vader, moeder en de vraagsteller zelf. Door het Wetende Veld wat geopend wordt tijdens het doen van een opstelling zijn de representanten in staat om gevoelens, emoties en fysieke signalen te voelen van de persoon waarvoor ze representant zijn. Zo krijg je een mooi inzicht in dynamieken of onderliggende patronen. En kan het zelfs rust en heling brengen voor een ieder die deelneemt aan de opstelling. Ik geloof dat je niet voor niets in de opstelling wordt gevraagd. Het brengt je altijd iets. Het vraagt wel de nodige bereidheid en moed om op een dieper niveau naar jezelf te kijken. Een opstelling is daarmee een uitnodiging om alles er te laten zijn, precies zoals het is.  De geschiedenis kan je niet meer veranderen, wel kan je leren hoe je er op een andere manier mee omgaat. 

Met wat voor soort vragen kan je bij mij terecht voor een familie opstelling?

Zelf ervaren?

Nieuwe datum volgt!

Je kunt je als representant opgeven €10,-
Of als vraagsteller €85,-.

Wil jij graag jouw vraag of situatie inbrengen? Stuur me dan even een mailtje. We zullen dan vooraf even een contactmoment met elkaar inplannen, zodat ik t e.e.a met je kan doornemen van te voren.

De individuele opstellingen zijn bij mij vaak onderdeel van mijn trajecten. Meer informatie daarover vind je hier.