Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor (interne en externe ) stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk reageren op deze informatie. Mensen die hoogsensitief zijn nemen veel waar in hun omgeving. Kleine dingen die veranderd zijn, bijv. als iemand nieuwe kleding heeft dan merken ze dit gelijk op. Doordat ze veel observeren, nemen ze in de meeste gevallen niet meteen actief deel aan een situatie. Het bekende kat uit de boom kijken. HSP-ers zijn heel gevoelig voor sferen en invloeden van buitenaf. Ze merken meer op dan andere mensen. Ze kunnen heel snel sferen “proeven” in een ruimte en zijn vaak ook gevoelig voor fel licht en of harde geluiden. Veel hoogsensitieve personen voelen zich hun hele leven anders en daardoor kunnen ze soms ook eenzaam zijn. Het gevoel niet begrepen te worden door anderen komt ook regelmatig. Misschien heb je als kind ook wel te horen gekregen dat je verlegen, overgevoelig en emotioneel was, hierdoor bestaat de kans dat je je bent gaan aanpassen.
Hoogsensitieve mensen kunnen erg slecht tegen hokjes denken. Dit kan dan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en nutteloosheid. HSP-ers houden van variatie en controle en kiezen daarom voor projectmatig werken of beginnen graag voor zichzelf. Ze moeten ergens helemaal voor kunnen gaan, anders worden ze onrustig. Als ze eenmaal hun draai gevonden hebben kan er een enorme creativiteit, gedrevenheid en perfectionisme van uitgaan. Op het moment dat ze op hun plek zitten trekken ze makkelijk veel werk naar zich toe. Het nadeel is dat de hoogsensitieve persoon door de vaak grote hoeveelheid informatie van buitenaf eerder ‘vol’ zit dan de ander. Regelmatig rust inlassen is een absolute noodzaak om de batterij weer op te laden en de kwaliteiten die de HSP-er in zich heeft tot uiting te laten komen. Een andere valkuil is dat sommige hoog sensitieve personen van jongs af aan geleerd hebben zich aan te passen aan hun omgeving. Het gevolg is dat ze moeilijk nee kunnen zeggen naar anderen maar ook naar zichzelf toe. Klachten zoals teveel stress, overspannenheid of zelfs een burn-out kunnen hier het gevolg van zijn. Hoogsensitief zijn betekent niet dat het alleen maar lastig of ingewikkeld is, er zijn ook zoveel mooie kanten van hoogsensitief zijn. Door te werken aan de lasten ontdek je ook weer de mooie kanten.
Een aantal kenmerken zijn:
- Snel geraakt door muziek of kunst
- Sfeer in een ruimte aanvoelen
- Begaan met het lot van anderen
- Eigen belang vaak op tweede plek
- Moeite met veranderingen in dagplanning
- Rechtvaardigheid hoog in het vaandel
- Veel piekeren
- Zelfkritisch
- Intens kunnen genieten van kleine dingen, geuren, smaken of beeld
Met een voet op de rem en de andere op het gaspedaal
De meeste hoogsensitieve mensen (70%) zijn rustzoekend en prikkelmijdend, (introvert of extravert). 30% is hoogsensitief en ook prikkelzoekend(introvert/extravert). Dit noemen we ook wel de High Sensation Seeker. Als je naast HSP ook nog eigenschappen van HSS (high sensation seeker) in jezelf herkent, dan kan het een extra uitdaging zijn om tijdig grenzen aan te geven. Deze personen leven als het ware met een voet op de rem en een voet op het gaspedaal. Deze mensen zijn prikkelzoekend en hebben sneller te maken met onderprikkeling naast de bekende overprikkeling. Dit vraagt om een andere benadering.
HSP/HSS coaching
Herken je jezelf na het lezen van bovenstaande in HSP en/of HSS (High Sensation Seeker)? Wil je graag een indicatie in hoeverre de hoogsensitieve eigenschappen bij jou aanwezig zijn, doe dan de gratis HSP test. Je vindt dan direct na het doen van de test de uitslag in je mail met daarin al een aantal tips om direct aan de slag te gaan.
Ben jij al een tijd bewust van je HSP of HSS, heb je er veel over gelezen, maar loop je nog steeds vast in onder-en overprikkeling? Wil je beter leren omgaan met (innerlijke) zintuiglijke prikkels, omgevingsfactoren, emoties en gevoelens van jezelf en anderen? Wil je beter leren structureren, plannen, grenzen aangeven en jouw HSP als Kracht gaan ervaren? Dan is het Krachtig Sensitief traject wellicht iets voor jou!!
Wat doen we tijdens dit traject? In 8 maanden tijd ga je aan de hand van diverse technieken, stap voor stap leren hoe je om kunt gaan met factoren die je in het dagelijks leven belemmeren. Uitgangspunten bij het traject zijn; leren omgaan met prikkels zowel van binnenuit als van buitenaf, structureren, omgaan met emoties en gedachten, doorbreken van de angst voor afwijzing en bijbehorende patronen, effectief communiceren, plannen, positief benutten van sensitiviteit, bewustwording en houding in het leven. Lees verder wat dit traject inhoudt op deze pagina!