Wat is HSP/HSS?

Mensen die hoogsensitief zijn nemen veel waar in hun omgeving. Kleine dingen die veranderd zijn, bijv. als iemand nieuwe kleding heeft dan merken ze dit gelijk op. Doordat ze veel observeren nemen ze in de meeste gevallen niet meteen actief deel aan een situatie. Het bekende kat uit de boom kijken. HSP-ers zijn heel gevoelig voor sferen en invloeden van buitenaf. Ze merken meer op dan andere mensen. Ze kunnen heel snel sferen “proeven” in een ruimte en zijn ook zeer gevoelig voor fel licht en of harde geluiden.

Veel hoogsensitieve personen voelen zich hun hele leven anders en daardoor kunnen ze  soms ook eenzaam zijn. Het gevoel niet begrepen te worden door anderen. Misschien heb je als kind ook wel te horen gekregen dat je zo verlegen, overgevoelig en emotioneel was.

Artistiek en fijnproevers

 

Ze kunnen erg slecht tegen hokjes denken. Dit kan dan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en nutteloosheid. HSP-ers houden van variatie en controle en kiezen daarom voor projectmatig werken of beginnen graag voor zichzelf. Ze moeten ergens helemaal voor kunnen gaan, anders worden ze onrustig. Als ze eenmaal hun draai gevonden hebben kan er een enorme creativiteit, gedrevenheid en perfectionisme van uitgaan. Op het moment dat ze op hun plek zitten trekken ze makkelijk veel werk naar zich toe.

Nadelen HSP

Het nadeel is dat de hooggevoelige persoon door de vaak grote hoeveelheid informatie van buitenaf eerder ‘vol’ zit dan de ander. Regelmatig rust inlassen is een absolute noodzaak om de batterij weer op te laden en de kwaliteiten die de HSP-er in zich heeft tot uiting te laten komen. Een andere valkuil is dat sommige hoog sensitieve personen van jongs af aan geleerd hebben zich aan te passen aan hun omgeving. Het gevolg is dat ze moeilijk nee kunnen zeggen naar anderen maar ook naar zichzelf toe. Klachten zoals teveel stress, overspannenheid of zelfs een burn-out kunnen hier het gevolg van zijn. Als je naast HSP ook nog eigenschappen van HSS (high sensation seeker) in jezelf herkent, dan kan het een extra uitdaging zijn om tijdig grenzen aan te geven. Deze personen leven als het ware met een voet op de rem en een voet op het gaspedaal. Deze mensen zijn prikkelzoekend en hebben sneller te maken met onderprikkeling naast de bekende overprikkeling. Dit vraagt om een andere benadering.

HSP/HSS Begeleiding

Herken je jezelf in HSP en/of HSS (high sensation seeker)? Wil je eerst eens kijken in hoeverre jij hoogsensitief (HSP)of high sensation seeker (HSS)bent, doe dan de test die ik gebruik. Zie je dit als een belemmering en wil je dit graag omzetten in een gave? Wil je beter leren omgaan met (innerlijke) zintuiglijke prikkels, omgevingsfactoren, emoties en gevoelens? Wil je beter leren structureren, plannen, grenzen aangeven en effectief communiceren? Dan is HSP begeleiding wellicht iets voor jou!!

Wat doen we tijdens een HSP begeleidings- traject? Aan de hand van diverse technieken, gaan we stap voor stap leren hoe je om kunt gaan met factoren die je in het dagelijks leven belemmeren. Uitgangspunten bij het begeleidingstraject zijn; leren omgaan met prikkels zowel van binnenuit als van buitenaf, structureren, omgaan met emoties en gedachten, effectief communiceren, plannen, positief benutten van sensitiviteit, bewustwording en houding in het leven.

Ik ben gecertificeerd HSP begeleider en aangesloten bij het HSP begeleidersnetwerk.
Ook ben ik met een pagina te vinden op hspbegeleidingnederland.nl

Maak een afspraak door te bellen met 0611645825 of via de email.

Geef een reactie