Afwijzingsgevoeligheid Over- en onderprikkeling Trauma

Ik ben geïrriteerd door het gedrag van de ander

Wist je dat dit heel veel zegt over jou en jouw mechanisme? Over je verwachtingen, normen en waarden. Daar zitten onbewust regels en richtlijnen aan gekoppeld waar de ander zich aan moet houden. Zodat het voor jou fijn en veilig voelt.

Zodra de ander niet aan je verwachtingen voldoet, of zich anders gedraagt dan wat jij ‘normaal’ vindt, kan er irritatie, frustratie of boosheid ontstaan. Je schiet uit je slof, wordt fysiek boos op de ander of je ontploft juist in je hoofd. Uren voer je gesprekken in jezelf, maak je analyses, zeg je in gedachten wel waar t opstaat, maar in werkelijkheid ben je alleen maar bezig je frustratie te voeden. Of misschien ben jij wel degene die zich daadwerkelijk wel uit naar die ander en vind je dat de ander zijn gedrag maar moet aanpassen. 

Dat wat eronder zit, namelijk dat je de ander verantwoordelijk stelt voor jouw gevoel van veiligheid en welbevinden zie je niet. Het is voor jou zo logisch dat dit gebeurt dat je je jezelf steeds hetzelfde verhaal blijft vertellen. Je verlaat steeds je eigen grond en hoopt dat de ander verandert, wel op jouw level komt, dat gebeurt niet en dus pas je jezelf dus dan maar weer aan omdat je zo teleurgesteld bent in de ander. Je ervaart nog meer frustratie, want de ander doet niks, je vindt dat jij alles moet doen, je wilt je niet verlagen tot het niveau van de ander en toch doe je het..want anders blijft er niemand over.

Afwijzingsgevoeligheid is gebouwd op 3 pilaren

Dit is een van de pilaren waar afwijzingsgevoeligheid op gebouwd is. Zolang je hierin zit hoef je niet naar het gevoel te gaan wat er werkelijk onder zit, namelijk angst en onzekerheid. Bang om er niet bij te horen, onzekerheid of je er wel toe doet. Het is dan soms veel makkelijker om in de frustratie te zitten en te vitten op de ander en wat die moet veranderen dan dat je ín jezelf gaat zakken en die onveiligheid, dat heftige gevoel gaat voelen. Je hebt weerstand tegen het daadwerkelijke gevoel in jezelf. Het is een loop waar je zelf maar niet uitkomt.

Afwijzingsgevoeligheid en bijbehorende (onbewuste) mechanismes zitten namelijk heel diep geworteld. Het is iets wat vaak is ontstaan in de kindertijd. Je hebt niet gekregen wat je nodig had, bent opgegroeid in een onveilige situatie waarbij je voor je veiligheid afhankelijk was van de ander, je bent gepest, je hebt als gevoelig kind regelmatig gehoord dat je je niet zo moest aanstellen. Je bent je gaan aanpassen om maar de goedkeuring van de ander te krijgen, want als jij je op een bepaalde manier gedroeg vonden mensen je wel lief en leuk. Dat aanpassen kost bakken met energie. Je gaat continue uit verbinding met jezelf, op zoek naar bevestiging van de ander. Maar daar houdt het niet op. Want voor je er erg in hebt, ben je je aan heel veel mensen tegelijk aan ‘t aanpassen. Maar de een wil dat je open en eerlijk bent, de ander vind je juist te direct, de een wil dat je iets niet doet terwijl je zelf zo enthousiast bent. De twijfel slaat toe, zou de ander dan toch gelijk hebben. Ik pas me wel aan zodat de ander zich oké voelt….zodat ik uiteindelijk oké ben.

Het is een loop waar je zelf bijna niet uitkomt

En zo is de loop weer rond. De ander moet door zijn gedrag aan te passen jou het gevoel geven dat jij oké bent zoals je bent. Je staat daarmee totaal niet op je eigen grond in contact met de ander. Zodra je eenmaal bewust gaat worden van wat je doet, kan er ook mildheid ontstaan naar jezelf én anderen. Kan je in stappen leren om meer op je eigen grond te staan, in verbinding met jezelf te blijven en te weten dat jij én de ander allebei goed zijn zoals jullie zijn. Het ene is niet goed of fout, het is hooguit anders. Er is helaas geen quick fix om te leren dealen met de intense emoties van afwijzingsgevoeligheid. Hoe dan wel? Door te oefenen in bewust aanwezig te zijn, te doorvoelen van de sensaties in je lijf, andere gedachtenpatronen aan te leren, de intensiteit van de emoties af te laten nemen d.m.v.  IEMT, met veel geduld en vertrouwen, zodat je weet hoe jij in je eigen veiligheid kan leren voorzien, i.p.v.  het te zoeken bij anderen.

Wil jij je ook minder irriteren aan het gedrag van de ander?

Ik ben gespecialiseerd in HSP en afwijzingsgevoeligheid met alle bijbehorende mechanismes en kan jou helpen om uit deze loop te komen. Zodat jij in verbinding staan met jezelf en zo weer Krachtig Sensitief kunt zijn. Ik heb zelf ervaren hoeveel rust, veiligheid en vertrouwen dat geeft in mezelf én de ander. Tijdens het Krachtig Sensitief traject kan ik jou hier ook bij helpen.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *