Over- en onderprikkeling Trauma

Zoek niet buiten je maar ín jezelf

Wat doe jij zodra je ergens tegenaan loopt of een probleem ervaart? Ga je dan te rade bij een vriend of vriendin, ga je afleiding zoeken in de buitenwereld, demp je de emoties en prikkels door bijv alcohol, gamen of ongezonde leefstijl. Ben je veel bezig? Veel hoogsensitieve mensen zijn zo gewend om in de buitenwereld te leven, maar realiseren niet dat die ook vol zitten met prikkels. Hoe meer je aandacht gericht is op externe zaken hoe meer prikkels je (onbewust) waarneemt die ook nog eens diepgaand verwerkt moeten worden in het brein.

Daarmee wordt het lastig om de signalen van je lichaam op te merken. Ons lichaam is heel wijs en heeft alle antwoorden op de vragen die we hebben. Het intern waarnemen, de interoceptie is heel belangrijk als het gaat over voelen en naar jezelf luisteren. Dit zintuig registreert zaken als honger/dorst, warmte/kou, moet je naar de wc enz.  Het is verweven met de neuroceptie, onze ingebouwde ‘veiligheidsscanner’. Van de signalen die onze neuroceptie triggeren zijn we ons niet bewust, wél van de fysiologische reacties die hierdoor zijn ontstaan (ons ‘onderbuikgevoel’). Je kan daardoor sneller checken of iets kloppend voelt, of je je veilig kunt voelen bij de ander.

We hebben vaak van jongs af aan geleerd deze lichamelijke interne signalen van ons lichaam te onderdrukken. Denk aan het uitstellen van wc bezoekjes,  een paracetamol innemen ipv rust te nemen, je bord leeg eten omdat dat beleefd is, terwijl je genoeg hebt.  We willen geen aansteller zijn, geen dingen missen enz.. Hierdoor is je registratie op deze signalen afgezwakt. Het onderdrukken van deze interoceptieve gewaarwordingen maakt dat we de signalen van ons lichaam steeds slechter gaan waarnemen en interpreteren. Als je daarnaast dan ook nog door je gevoelige zenuwstelsel en wellicht een tekort aan veiligheid vroeger veel gericht was op de buitenwereld, zoek je veel sneller extern gerichte oplossingen. Je zoekt ook sneller naar bevestiging van anderen dat jij oké bent zoals je bent.

Op zich is er niks mis met even advies vragen aan een ander, naar een coach gaan om zo nieuwe inzichten te verkrijgen of een goed zelfhulpboek lezen. Maar het gaat er altijd om wat je er dan vervolgens mee doet. Kan je de signalen in je lijf voelen wanneer zich iets voordoet? Als er zich een situatie voordoet waarin je getriggerd wordt. Wat voel je dan? Richt je aandacht eens op die signalen, hartkloppingen, knoop in je maag, zweethanden, aandrang om naar de wc te gaan, rust, ontspanning, gespannen spieren, wattig hoofd. Waar voel je dat dan? Dus welk deel van je lichaam. Omschrijf de sensatie zo specifiek mogelijk. Hoe meer je dit doet en naar binnen keert hoe meer jij ín jezelf de oplossing hebt. In het begin zal dat wel even wennen zijn, komen er mss juist sensaties en emoties naar voren die je liever niet wilt voelen. Ik zie vaak dat mensen het jarenlang weggeduwd hebben, het is als een strandbal onder water proberen te duwen. Uiteindelijk is de opwaartse druk te groot en zal de bal weer boven komen. Wees dan lief voor jezelf, dit hoef je niet in een keer te kunnen. Het is ook niet iets wat je fout kunt doen. Luister naar t fluisteren van je lichaam zodat niet hoeft te schreeuwen.

Hoe meer je dit doet, hoe fijner het voelt en hoe meer je kunt leren waarnemen, ook de kleine subtiele signalen. Dan ga je steeds meer rust, ruimte, veiligheid, balans vertrouwen en zelfliefde ervaren. Die ga je in de buitenwereld nooit zo kunnen ervaren. Een bijkomend voordeel is dat je door dit te doen, beter je grenzen kan voelen en dus kunt aangeven naar jezelf en anderen. En zo dus ook overprikkeling op een constructieve manier leert te begrijpen en aan te pakken. Je staat daarmee automatisch ook beter op je eigen grond. Een goed ontwikkelde interoceptie is belangrijk om als hoogsensitief persoon goed om te leren gaan met prikkels van die van jezelf en de buitenwereld, zodat je het verschil leert te voelen tussen jou en de ander en daarmee in je eigen veiligheid leert te voorzien. En je tijdig kunt ingrijpen wanneer je lichaam daarom vraagt. Daarom staat het vergroten van je interoceptie en daarmee je lichaamsbewustzijn centraal in mijn Krachtig Sensitief traject . Het traject waarin jij jezelf en je lichaam centraal leert te stellen. 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *