Over- en onderprikkeling Stress Trauma Uncategorized

Diepe druk geeft rust aan een overprikkeld zenuwstelsel

Per seconde krijgen onze hersenen 10.000 tot 4.000.000 interne en externe prikkels te verwerken. Dat is best veel. Omdat hoogsensitieve personen diepgaand prikkels verwerken, hebben ze langere tijd nodig om deze te verwerken. Ze maken zich vaak sneller zorgen en het hoofd raakt daardoor sneller vol. Als de hersenen meer prikkels ontvangen dan ze kunnen verwerken, dan is er sprake van overprikkeling. Het zenuwstelsel gaat druk aan de slag met het verwerken van al die binnengekomen prikkels. Denk aan geluid, beeld, geur, beweging, gevoel, gedachten, emoties.
Nog onverwerkte prikkels stapelen zich op, het is net als een file met auto’s, ze wachten tot de brug weer opengaat en ze door kunnen rijden. Je ervaart dan overprikkeling, met klachten als een wattig hoofd, onrust, hartkloppingen, kort lontje enz. Kortom er is veel stress in het lichaam.

Iedereen heeft behoefte aan veiligheid, geborgenheid en warmte. Diepe druk kan dit geven, want het heeft een rustgevend effect. Zo kan een stevige knuffel wanneer je overstuur bent, je weer tot rust laten komen. Ook het inbakeren van onrustige baby’s geeft een vorm van diepe druk, waardoor ze tot rust komen en beter slapen.
Hoogsensitieve mensen die overprikkeling ervaren en zich vaak onrustig of angstig voelen, kunnen veel baat hebben bij diepe druk.

Door diepe druk kan je beter je lichaam voelen

Diepe druk heeft een directe invloed op de amandelkernen in het brein (die scant of er gevaar is) en heeft een regulerend effect. Je wordt minder ‘geraakt’ door binnenkomende prikkels, het kan net als een tefallaagje makkelijker van je afglijden, emoties kun je voelen zonder de paniek die het reptielenbrein als signaal geeft. Daardoor kan je weer helderder denken en wordt het makkelijker om situaties te nuanceren. Diepe druk kan zeer goed helpen om een overprikkeld of ‘angstig’ zenuwstelsel te kalmeren en geeft ‘t gevoel dat je veilig en beschermd bent. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en overprikkeling, driftbuien bij kinderen verminderen, beter concentreren en sneller in slaap vallen. Ook stimuleert diepe druk het lichaamsbewustzijn, daardoor weet je beter waar je je in de omgeving bevindt en zal je sneller een grens afbakening ervaren. Juist voor hoogsensitieve mensen is dat belangrijk, omdat ze snel buitenstebinnen leven en erg makkelijk de stemming van anderen overnemen. En hoe meer lichaamsgevoel er is, hoe beter je bij jezelf kan blijven, betere grenzen aangeeft en daardoor minder overprikkeling ervaart. Doordat er stevig op je gedrukt wordt, ervaar je weer dat je een lichaam hebt. Het lichaamsbewustzijn is namelijk bij veel hoogsensitieve mensen onderontwikkeld, doordat ze altijd vanuit het hoofd leven. Het letterlijk leren voelen van het lichaam en de sensaties erin is van essentieel belang en hier werk ik in mijn sessies ook altijd aan.

Diepe druk wordt vaak verward met ervaren met de tastzin, maar dat is iets anders. Een zachte lichte aanraking, kan juist voor teveel prikkels zorgen. Ik heb zelf liever een stevige massage waarbij ik mijn hele lichaam weer kan voelen. Rustgevende diepe druk helpt op momenten van onrust, angst en overprikkeling. Zodat de onrust in het lichaam weer zakt en je je weer rustig kunt voelen.

Er zijn vele verschillende manieren om zelf aan de slag te gaan met diepe druk. Je kunt een zwaar kussen of tas op je schoot leggen. Er bestaan ook verzwaringsdekens om onder te slapen, waardoor je dieper en rustiger slaapt. Ook kan springen heel fijn zijn om diepe druk op het lichaam te ervaren. Anderen houden ervan om stevig vastgehouden te worden of strak ingewikkeld te worden in een laken of deken (liefst wat elastisch materiaal). De tegendruk op de spieren geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ben je alleen en wil je vastgehouden worden, omarm jezelf dan heel stevig. Duw en “knijp” met je hand op je andere arm van de hand naar boven. Duw met je beiden handen op je bovenbenen en laat weer los. En doe dat een paar keer tot je voelt dat je weer rustig bent. Je wilt in ieder geval vanuit je hoofd zakken naar je lichaam, dus diepe druk op de benen kan heel fijn zijn. Diepe druk kan je zo vaak inzetten als je behoefte aan hebt, er zit geen limiet aan.

Wil je meer leren?

Bij mijn traject Krachtig Sensitief heb je ook toegang tot de bijbehorende online leeromgeving, waar je ook video’s met uitleg kunt vinden over deze massage. Je kunt deze inzetten voor jezelf en voor je kinderen. Zo leer jij de basis van deze speciale massage vorm die uitgaat van diepe druk. Langzame bewegingen die het zenuwstelsel weer tot rust brengen. Doe het samen met je partner, of kind. Kijk het met een vriend(in) die jou dan een massage kan geven.
Het allerbelangrijkste is dat je gaat voelen wat jij fijn vindt als je de massage ondergaat. Wil je het langzamer, is de druk en de plaatsing van de handen fijn. Wil je over de kleding heen of graag met massage olie? Geef je de massage aan iemand anders, let dan goed op je eigen houding, vraag regelmatig of de druk nog goed is en maak er echt een fijn moment van met elkaar. Veiligheid is een belangrijke in deze massage, start daarom altijd in buikligging, dus dat de massage op de rug is.

Ik wens je veel succes en plezier!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *