Afwijzingsgevoeligheid Stress Trauma

Afwijzingsgevoeligheid

Veel hoogsensitieve personen zijn enorme pleasers en zullen conflicten uit de weg gaan. Dit heeft als reden dat ze diepgaand informatie verwerken, dus alle binnengekomen prikkels moeten ook verwerkt worden en conflicten of meningsverschillen leveren veel stress op. Daarnaast speelt er nog iets anders mee, namelijk de angst voor afwijzing. Dit is een angst die diep geworteld zit in ons collectief bewustzijn en Hsp-ers zijn hier gevoeliger voor door hun brein wat anders bedraad is, het brein is dus geen oorzaak, maar de eigenschappen versterken de symptomen.

Je bent eigenlijk bang dat jij in essentie niet goed bent zoals je bent. Daardoor kan je dus ook vaak denken, doen en voelen dat een ander denkt dat jij niet goed bent zoals je bent. Gevolg: je gaat harder werken, nog meer pleasen, of je juist heel sterk opstellen en dan lijkt het dat je helemaal niet zo gevoelig bent voor de mening van een ander. En dat is ook zo, je stelt namelijk alles in het werk om maar die pijn van afwijzing niet te hoeven voelen. Die afwijzingsgevoeligheid heeft een aantal oorzaken.

Oorzaken

Licht)traumatische ervaringen, zoals pesten, afwijzing door ouders andere belangrijke relaties of traumatische jeugdgebeurtenissen. Feitelijk kun je onderscheid maken in paar soorten trauma’s

 

Acuut trauma, hier valt onder: Mishandeling(seksueel, fysiek, emotioneel) Verlatingstrauma(adoptie, scheiding, dood van dierbaren, ziekenhuisopname)

 

  • Ontwikkelingstrauma. Je hebt voor langere periode achter elkaar steeds het gevoel gehad “niet oké of anders te zijn”, het niet goed te doen, bijv door pesten en opmerkingen van anderen)
  • Alledaagse trauma’s, niet krijgen wat op dat moment nodig was zoals troost, knuffels, erkenning, begrip, leren omgaan met gevoelens en emoties
  • Persoonlijke trauma’s, ontstaan door te weinig aandacht voor persoonlijke verzorging of de ontwikkelfase van het kind

 

In mijn praktijk heeft het merendeel van mijn cliënten last van afwijzingsgevoeligheid en dat maakt het doorbreken van patronen die al zo lang onderdeel van het leven zijn lastig. Vooral als je je nog niet bewust bent van wat er in je gebeurd. Het is zeker geen onderdeel van HSP, niet iedere Hsp heeft hier last van, maar het komt dus wel vaak naast elkaar voor. Voordat we gaan werken aan de lasten van hoogsensitiviteit is het belangrijk om eerst uit te zoeken of er sprake is van afwijzingsgevoeligheid.

Dat wat je verwacht zie je ook

Het is zeker een selffulfilling prophecy. Als je afwijzing verwacht is het niet makkelijk om je veilig te voelen in contact met anderen. De signalen die je krijgt vanuit de omgeving interpreteer je vanuit de afwijzingsbril, terwijl de ander een compleet andere intentie heeft. Want die kijkt namelijk weer vanuit een andere bril naar jou en die is zeker niet de hele tijd bezig om te kijken of jij wel oké bent of doet! Afwijzingsgevoeligheid ontstaat bij te veel voorspellingen vanuit het brein, er is geen correctie of de voorspelling wel klopt en dit geeft weer een naar gevoel. Ook kan het zo zijn dat er teveel input is, zowel vanuit de omgeving als intern, er wordt dan een onjuiste voorspelling aan gekoppeld en daar is de angst. Dat wat je verwacht te zien of ervaren, wordt waarheid. Zo blijf je in een loop van angst, schuld schaamte, frustratie, boosheid zitten tot je ervaart dat je hier ook uit kunt leren stappen.

Belangrijk is om te gaan doorzien dat je nog vanuit oud gedrag reageert en met kleine stapjes kun je de loop van afwijzingsgevoeligheid gaan leren doorbreken, je eigen grond steviger te maken en vanuit daar kan je pas je huis gaan bouwen! Ik wil hier heel graag bij helpen, want ik weet als geen ander hoeveel impact afwijzingsgevoeligheid op het dagelijks leven kan hebben en hoeveel rust en ruimte het geeft om dat los te laten waardoor ik volgens mijn eigen waarheid kan leven.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *