Over- en onderprikkeling

Onderprikkeling en nu?

Wat helpt bij onderprikkeling?
Vaak hebben we geleerd om ons aan te passen in onze jeugd. We leerden om waar we aan begonnen zijn ook af te maken, of pas tijd voor onszelf te nemen nadat we hard hebben gewerkt.
Zie in dat je je bent gaan aanpassen en dat jouw aanpassingsgedrag juist leidt tot onderprikkeling omdat je jezelf tegenhoudt. Voor jezelf kiezen kan spannend zijn, en misschien voel je je wel schuldig of schaam je je voor de keuzes die je maakt. Als je deze emoties leert te verwerken wordt t steeds makkelijker om je eigen keuzes te kunnen maken die dus ook zorgen voor een betere prikkelbalans.

Zorg dat je eerlijk naar jezelf bent. Wat is de ware reden van je stress en moeheid? Is het over of onderprikkeling? En waar ben je bang voor, wat maakt dat je je zo blijft voelen?
Welke keuzes heb je dus te maken, soms zijn daar rigoureuze beslissingen voor nodig op t gebied van werk, relaties, wonen enz. Hier een aantal tips die je erbij kunnen helpen.

Kies voor blijheid
Vraag jezelf eens af als je elke dag chagrijnig uit je werk komt, of steeds moeier wordt: Past dit dan nog wel bij mij, geeft t voldoende afwisseling of uitdaging. Word ik er blij van? Is t antwoord nee, ga dan echt serieus op zoek naar alternatieven en neem de stappen die erbij horen.

Kijk naar wat wel kan
Als je fysiek beperkt ben door ziekte of op een andere manier gebonden bent aan huis, zoals nu tijdens de covid periode, lijkt t soms dat er veel niet meer kan. Maar draai t om, bekijk t van de sunny side. Wat kan je nog wel? Kan je even naar buiten (met iemand), kan je een online cursus gaan volgen? Welke activiteiten kan je doen als afwisseling naast de rust, zodat je toch voldoende geprikkeld blijft. Zoek naar nieuwe mogelijkheden, wordt creatief. Geen etentjes in een restaurant? Maak je eigen restaurant thuis, laat voor je koken door vrienden ?

Leer nieuwe mensen kennen

Je hebt wellicht al jaren dezelfde vriendenkring en koester deze mensen waar je verbinding en vrijheid bij voelt. Zorg daarnaast voor het opdoen van nieuwe contacten, mensen met andere interesses. Dit geeft weer nieuwe prikkels, plezier en verdiepende gesprekken. Zo reageerde ik vorig jaar op een oproepje van iemand die onderprikkeld was en we zijn samen een stuk gaan wandelen. Ik vond het heel leuk om zo nieuwe mensen te leren kennen en een nieuwe omgeving te ontdekken.

Spreek regelmatig met verschillende mensen in wisselende samenstelling af. Ik word zelf altijd heel enthousiast van nieuwe mensen, hun verhalen en ideeën. Als ik te weinig sociale prikkels heb, raak ik snel onderprikkeld. Check ook bij jezelf of de vriendschappen nog bij je passen in deze fase van je leven. Niets kost meer energie dan in een contact blijven wat jou niet meer voedt.

Zorg dat wat je doet je interesse heeft of werk naar een doel toe

Als je dingen minder leuk of interessant vindt of je ziet ergens het nut niet van in, zal je sneller geneigd zijn om in je hoofd te belanden. Dan ga je dingen uitstellen of afleiding zoeken in andere zaken, zoals voor de zoveelste keer je Instagram checken. Zorg dus dat je oplossings-en actie gericht blijft denken, waardoor je weer makkelijker aan de gang kunt gaan.

Creëer afwisseling in het gezinsleven

Zeker als je een gezin hebt, komt er veel structuur voor, denk aan de kinderen elke dag op dezelfde tijd naar bed brengen, met hetzelfde avondritueel.

Varieer eens in maaltijden of activiteiten. Doe eens iets onverwachts. Plan een dag in het weekend in als gezinsdag, iedereen mag een plan indienen van te voren. Bepaal op de dag wat jullie gaan doen. En doe ook eens dingen zonder je gezin, ga er zelf op uit in je eentje of met een vriend(in). Dat is niet egoïstisch of je gezin in de steek laten. Maar jij voedt je dan weer met nieuwe prikkels, wat voor jou belangrijk is.

Neem voldoende broed-en fladdertijd voor inspiratie

Door je HSP denk je vaak diep en zorgvuldig na. Als je op tijd rust en ontspanning inbouwt kom je tot meer ideeën en plannen. Je vindt de oplossingen die je nodig hebt en daardoor ontstaat ook de drive om ermee aan de slag te gaan. Zoom dus tijdig even uit!!

Plan voldoende tijd in voor jezelf

Je hebt eigenlijk min 2 uur per dag nodig om alle opgedane prikkels weer te verwerken. Zorg dat je voldoende me-time hebt. Niet alleen pas ná een activiteit, maar soms heb je eerst even tijd nodig voor jezelf voordat je met iets kunt starten. Ik zet zelf regelmatig kruizen in mijn agenda. De hele dag netflixen kan voor een keertje lekker zijn, maar vaak geeft dat juist meer prikkels dan je nodig hebt. In hersteltijd kan je de dingen doen waar je van ontspant, dat kan zijn lekker sporten, een hobby die je doet. Zoek uit wat je in welk moment doet. Er is geen standaardlijstje wat je kunt toepassen.

Ga er echt mee aan de slag om voor jou de juiste balans in je prikkels te maken. Ik hoop dat deze tips je hierbij kunnen helpen!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *