Prikkelingen! blogs over hoogsensitiviteit, stress en burn out

26-3-2020

Life is like a puzzle.. You must put the pieces together to make it clear..

Gisteravond ging ik verder aan de puzzel die ik pas had gekocht. De randjes gingen nog wel. Maar toen… Ik zag de doos met stukjes en iets in mij wilde al gelijk stoppen. Ik merkte allerlei strategieรซn die opkwamen, hoe ga ik hier nu mee starten. Er ontstond weerstand van mijn mind, dit gaat me nooit lukken, ik had gewoon de neiging om afleiding te gaan zoeken op mijn telefoon en maar iets te doen wat ik wel kan. Wat simpel is, wat snel resultaat geeft, wat ik kan overzien hoe ’t gaat.
T stomme is, ik heb zoveel gepuzzeld in mijn leven, vond ’t ook altijd ontspannend dus ik snapte er niks van dat ik deze vaardigheid nu ineens kwijt ben. Gelukkig was ik me bewust van dit proces en realiseerde ik me dat dit veel zegt over hoe je omgaat met situaties die je niet kan overzien. Als hsp heb ik erg veel behoefte aan helderheid en kaders, want dat geeft een houvast, veiligheid (tja de randjes doen we niet voor niets als eerste) en doordat er zoveel chaos was en er nog helemaal niks duidelijk was raakte ik in de war. Niks om me aan vast te houden. Wat een mooie metafoor met alles wat er nu gebeurt in en om ons heen. We hebben allemaal duizenden losse stukjes voor onze neus geschoven gekregen met daarop het plaatje van jouw levensverhaal. Er is geen voorbeeld. Hoe ga jij aan de slag, als alles in stukjes voor je ligt en je niet weet wat je nu precies moet doen, wat ’t moet worden. Raak je in paniek, ga je sorteren op kleur of vorm, bevries je, zoek je afleiding of vraag je om hulp en reik je uit naar mensen, ben je gericht op prestatie en het zo snel mogelijk af te hebben, kun je naar binnen keren en met jezelf in gesprek gaan. Zodat jij kunt voelen wat je wilt doen
Hoe maak jij de puzzel die nu in stukjes voor je ligt?
Er is geen goed of fout hierin, er is niet een strategie die het beste werkt. Maar blijf in contact met jezelf en voel als er weerstand is tegen wat er nu om ons heen gaande is. Voel als je je angstig voelt of beperkt in je vrijheid. Voel in jezelf de zorgen over hoe het verder moet, voel ook dat de oplossing in jezelf ligt.
Ik had kunnen stoppen met de puzzel, zodra ik weerstand voelde. Zou ik daar mezelf mee geholpen hebben, nee uiteindelijk niet.
Maar soms mag je even pas op de plaats maken en dan in de chaos, de rust en de stilte gaan ervaren. Zodat je kunt voelen wat je wilt doen. Jij hebt altijd een keus hoe je met iets omgaat! Zorg goed voor jezelf! Juist nu.