Balancing Nieuws

De twaalf talenten van HSP

Twaalf talenten van een hooggevoelig persoon
1.Visionair Een HSP is visionair en dat betekent dat ze dingen zien die anderen nog niet zien en daarmee zijn zij in dat ‘grotere beeld’ vaak al vele stappen vooruit dan de omgeving. Ze weten als het ware waar ‘het’ naar toe gaat en dat schept de mogelijkheid om je visie duidelijk te maken.
 
2.Totaalgericht Een HSP is totaal gericht en dat houdt in dat alles wat een HSP doet, goed moet zijn voor alles en iedereen. Het mooie hiervan is, is dat in alles wat je creëert je altijd een bijdrage levert in plaats van dat het ‘iets kost’. Zo wordt de wereld echt een stukje mooier! Een HSP beseft dat we allemaal onderdeel zijn van het totaal en als je iets of iemand schade berokkent, dat ook betekent dat je jezelf schade toedient.
 
3.Verbinding Een HSP leeft in diepe verbinding met alles en iedereen en wil eigenlijk alleen het leven creëren vanuit het hart. Als je vanuit hartsenergie in contact bent met andere mensen of je werk verricht dan ben je in staat de juiste woorden te spreken en de juiste dingen te doen. Dat schept schoonheid en harmonie.
 
4.Harmonie en veiligheid Een HSP is in staat harmonie en veiligheid te creëren vanuit de verbinding en zorgt ervoor dat andere personen zich vaak prettig bij hen voelen en minder snel gaan handelen vanuit negativiteit. De harmonieuze sfeer/uitstraling zorgt er juist voor dat het creatieproces of een gesprek soepeler verloopt en het resultaat van samenwerken groter is.
 
5.Snel verbanden zien Een HSP legt snel verbanden tussen verschillende facetten. Hierdoor kun je zaken op heel wezenlijk niveau aanpakken.
 
6.Resultaatgericht en procesgericht Vanuit het totaalgericht zijn en het snel verbanden kunnen zien is het mogelijk om zowel resultaat als procesgericht bezig te zijn. En dit zorgt ervoor dat het uiteindelijke resultaat groter is dan de som der delen.
 
7.Groot aanvoelend vermogen Door het groot aanvoelend vermogen ben je in staat waar te nemen op een niveau dat minder sensitieve mensen niet hebben. Je hoort wat er gezegd wordt echter je hoort ook wat er niet gezegd wordt. Dat geldt ook voor het zichtbare. Je ziet wat er is maar je ‘ziet’ ook wat er ontbreekt en niet getoond wordt. Dat levert je echt een ‘schat’ op aan informatie.
 
8.Sterke intuïtie Deze innerlijke stem geeft richting bij het nemen van beslissingen. Een Intuïtieve beslissing wordt genomen vanuit het onbewuste, vanuit het gevoel, vanuit de tenen. Het betreft een helder weten, zonder dat het weten op verbale wijze hard gemaakt kan worden. En dat geeft iets extra’s omdat soms de uiterlijke omstandigheden je  niet het volledige zicht geven op dat wat er is.  
 
9.Out of the box denken Wij zijn vaak heel beeldend ingesteld en kunnen in onze gedachten de meest mooie dingen creëren. In dit creatieproces zit het talent dat je geen rekening houdt met dat wat er al is en dus de beperkende factoren loslaat. In dit proces kan juist alles en hierin zitten vaak geniale oplossingen en ideeën.
 
10.Eén of meerdere begaafdheden Alle hoogsensitieve mensen zijn (hoog)begaafde mensen. En dit is niet alleen op het intellectuele vlak alhoewel veel hoogsensitieve mensen hoog intelligent zijn. Maar denk bij deze begaafdheid ook aan psychomotorische begaafdheid (lichamelijk), zintuiglijke begaafdheid, verbeeldende begaafdheid en emotionele begaafdheid)
 
11.Rijk gevoelsleven Een HSP ervaart emoties heel intens. Hierdoor ben je in staat je leven echt te leven en te voelen wat er is. Dit maakt dat dat je diepgang in je leven kan brengen en juist die dingen te gaan doen die er werkelijk toe doen. Dat is ook wat we diep van binnen willen. Alles moet zin en betekenis hebben en juist hierin ervaren we de diepe vreugde.
 
12.Genieten van dagelijkse (kleine) dingen Als mijn buurman zijn koeien in de lente weer buiten laat, huppelen deze dieren er vrolijk op los. Als ik dit zie dan ben ik intens gelukkig. Zo ook van een knuffel tussen mijn konijntje en onze grote hond, mijn kinderen die heerlijk samen spelen, een vogeltje dat fluit, een mooie wolk die voorbij glijdt, een kopje koffie drinken in het zonnetje…. Intense geniet momenten zitten in de natuur en de dagelijkse dingen die eigenlijk zo gewoon zijn en juist ook weer zo bijzonder!
Met dank aan Brigitte Klijn
Twaalf talenten van een hooggevoelig persoon

1.Visionair

Een HSP is visionair en dat betekent dat ze dingen zien die anderen nog niet zien en daarmee zijn zij in dat ‘grotere beeld’ vaak al vele stappen vooruit dan de omgeving. Ze weten als het ware waar ‘het’ naar toe gaat en dat schept de mogelijkheid om je visie duidelijk te maken.

2.Totaalgericht

Een HSP is totaal gericht en dat houdt in dat alles wat een HSP doet, goed moet zijn voor alles en iedereen. Het mooie hiervan is, is dat in alles wat je creëert je altijd een bijdrage levert in plaats van dat het ‘iets kost’. Zo wordt de wereld echt een stukje mooier! Een HSP beseft dat we allemaal onderdeel zijn van het totaal en als je iets of iemand schade berokkent, dat ook betekent dat je jezelf schade toedient.

3.Verbinding

Een HSP leeft in diepe verbinding met alles en iedereen en wil eigenlijk alleen het leven creëren vanuit het hart. Als je vanuit hartsenergie in contact bent met andere mensen of je werk verricht dan ben je in staat de juiste woorden te spreken en de juiste dingen te doen. Dat schept schoonheid en harmonie.

4.Harmonie en veiligheid

Een HSP is in staat harmonie en veiligheid te creëren vanuit de verbinding en zorgt ervoor dat andere personen zich vaak prettig bij hen voelen en minder snel gaan handelen vanuit negativiteit. De harmonieuze sfeer/uitstraling zorgt er juist voor dat het creatieproces of een gesprek soepeler verloopt en het resultaat van samenwerken groter is.

5.Snel verbanden zien

Een HSP legt snel verbanden tussen verschillende facetten. Hierdoor kun je zaken op heel wezenlijk niveau aanpakken.

6.Resultaatgericht en procesgericht

Vanuit het totaalgericht zijn en het snel verbanden kunnen zien is het mogelijk om zowel resultaat als procesgericht bezig te zijn. En dit zorgt ervoor dat het uiteindelijke resultaat groter is dan de som der delen.

7.Groot aanvoelend vermogen

Door het groot aanvoelend vermogen ben je in staat waar te nemen op een niveau dat minder sensitieve mensen niet hebben. Je hoort wat er gezegd wordt echter je hoort ook wat er niet gezegd wordt. Dat geldt ook voor het zichtbare. Je ziet wat er is maar je ‘ziet’ ook wat er ontbreekt en niet getoond wordt. Dat levert je echt een ‘schat’ op aan informatie.

8.Sterke intuïtie

Deze innerlijke stem geeft richting bij het nemen van beslissingen. Een Intuïtieve beslissing wordt genomen vanuit het onbewuste, vanuit het gevoel, vanuit de tenen. Het betreft een helder weten, zonder dat het weten op verbale wijze hard gemaakt kan worden. En dat geeft iets extra’s omdat soms de uiterlijke omstandigheden je  niet het volledige zicht geven op dat wat er is.

 9.Out of the box denken

Wij zijn vaak heel beeldend ingesteld en kunnen in onze gedachten de meest mooie dingen creëren. In dit creatieproces zit het talent dat je geen rekening houdt met dat wat er al is en dus de beperkende factoren loslaat. In dit proces kan juist alles en hierin zitten vaak geniale oplossingen en ideeën.

10.Eén of meerdere begaafdheden

Alle hoogsensitieve mensen zijn (hoog)begaafde mensen. En dit is niet alleen op het intellectuele vlak alhoewel veel hoogsensitieve mensen hoog intelligent zijn. Maar denk bij deze begaafdheid ook aan psychomotorische begaafdheid (lichamelijk), zintuiglijke begaafdheid, verbeeldende begaafdheid en emotionele begaafdheid.( In een volgende blog ga ik meer vertellen over de theorie van de overexcitabilities van Kazimierz Dabrowski)

11.Rijk gevoelsleven

Een HSP ervaart emoties heel intens. Hierdoor ben je in staat je leven echt te leven en te voelen wat er is. Dit maakt dat dat je diepgang in je leven kan brengen en juist die dingen te gaan doen die er werkelijk toe doen. Dat is ook wat we diep van binnen willen. Alles moet zin en betekenis hebben en juist hierin ervaren we de diepe vreugde.

12.Genieten van dagelijkse (kleine) dingen

Als mijn buurman zijn koeien in de lente weer buiten laat, huppelen deze dieren er vrolijk op los. Als ik dit zie dan ben ik intens gelukkig. Zo ook van een knuffel tussen mijn konijntje en onze grote hond, mijn kinderen die heerlijk samen spelen, een vogeltje dat fluit, een mooie wolk die voorbij glijdt, een kopje koffie drinken in het zonnetje…. Intense geniet momenten zitten in de natuur en de dagelijkse dingen die eigenlijk zo gewoon zijn en juist ook weer zo bijzonder!

Met dank aan Brigitte Klijn

Geef een reactie